Viisi vinkkiä ihon suojaamiseen uidessa

Uiminen on mukavaa, mutta toisinaan iho ei ole samaa mieltä. Kloorattu vesi sisältää useita kemikaalisia yhdisteitä, joiden on tarkoitus pitää vesi puhtaana. Monien iho ja hengitysteitä uima-altaissa käytetyt kemikaalit kuitenkin ärsyttävät. Lisäksi joidenkin arvioiden mukaan ne voivat nostaa syöpäriskiä. Vesi itsessään voi myös kuivattaa ihoa huomattavasti etenkin herkkäihoisilla. Oussama_Mellouli_1Onneksi voit suojata ihoasi muutamalla yksinkertaisella niksillä.

1. Aina, kun mahdollista, ui luonnonvesissä. Luonnonvesi on neutraalimpi ja luonnollisempi vaihtoehto uima-altaille. On olemassa kloorittomia uima-altaita, jotka käyttävät suolaa ja UV-filttereitä, mutta ne ovat toistaiseksi vielä harvinaisia Suomessa. Kunnes ne yleistyvät, kannattaa ottaa kaikki irti kesäkaudesta.

2. Suojaa ihosi rasvalla ennen ja jälkeen uinnin. Etenkin kuiva iho on herkkä kloorin vaikutuksille, ja vesi itsessään järkyttää ihon kosteustasapainoa poistamalla rasvaa ihon pintakerroksista. Ihon rasvatasapaino säilyy paremmin, kun sen rasvaa hyvissä ajoin ennen uimista rasvaisella rasvalla tai esimerkiksi kookosöljyllä. Rasva luonnostaan hylkii vettä ja bakteereja ja tarjoaa luonnollista suojaa. Öljyä juuri ennen uimista ei suositella, sillä se tekee allasvedestä entistäkin likaisempaa ja saattaa tukkia viemärit. Uimisen jälkeen käytä ihovoidetta kuivuuden minimoimiseksi.

3. C-vitamiini -suihke tai C-vitaminisoitu ihovoide auttaa tehokkaasti klooria vastaan. Askorbiinihappo neutralisoi kloorin, siksi monissa maissa, joissa uima-altaat ovat yleisiä, myydän C-vitamiinisuihkupäitäkin. Suihkuta C-vitamiinia uimahallissa uinnin jälkeen ihoon ja hiuksiin ennen rasvaamista. Bonuksena saat C-vitamiinin tarpeen täyteen helposti uinnin ohella.

4. Peseydy ennen uimista. Runsas huuhtelu voi auttaa minimoimaan kloorin vaikutuksia ihoon. Kloori reagoi hien kanssa ja voi sitten aiheuttaa enemmän vahinkoa – jos käyt suihkussa ja peset hien pois ennen uintia ja uintikierrosten välillä, voit minimoida kloorin aiheuttamat ihohaitat. Voit myös käyttää kosteuttavaa suihkusaippuaa tai käyttää peseytymiseen kosteusvoidetta ihon suojakerroksen maksimoimiseksi.

5. Aurinkovoide voi myös auttaa. Se on hyödyllinen ulkona uidessa auringonpolttamien estämiseen, mutta on myös aurinkovoiteita, jotka on suunniteltu klooriherkille ihoille. Tällainen aurinkovoide auttaa säilyttämään ihon kosteustasapainon samalla, kun hylkii klooria ja torjuu sen aiheuttamia haittoja iholle.

Älä siis anna ihovaivojen pysäyttää itseäsi. Uiminen on hauska harrastus, josta voi saada paljon iloa, kun vain oppii oikeat niksit ihonhoitoon.