Vesiurheilun historia Suomessa

Suomessa vesiurheilulla on melko rikas historia kiitos tuhansien järvien, lukuisien jokien sekä meren. Uimista sekä purjehdusta täällä on harjoitettu jo satoja vuosia. Suomen kesä on lyhyt, mikä teki pitkään vesiurheilusta haastavaa, mutta nykyään voi mennä uimahalliin tai lentää ulkomaille nauttimaan lämpimämmästä ilmastosta ja paremmista vesiurheilumahdollisuuksista. Kesän aikana kotimaan kaunis luonto on kuitenkin vailla vertaansa ulkona harrastamiseen.Kirkkovene-1981

Purjehdus on yksi tärkeimmistä Suomessa harrastetuista vesiurheilulajeista. Kautta aikojen purjehtijat auttoivat ihmisiä liikkumaan paikasta toiseen sekä toivat kotiin kalasaaliita. Sitä on harrastettu aina rannikkoseudulla lähinnä hyötytarkoituksiin, kunnes 1900-luvun alussa venepolttomoottorit kehitettiin ja ne alkoivat korvata purjeita. Siitä lähtien purjehduksen rooli hyötykäyttöön väheni, ja vapaa-ajan purjehdus käsitteenä alkoi vallata enemmän alaa. Purjehdusseurat kehitettiin edistämään kilpapurjehdusta sekä merimiestaitoja. Moottoriveneiden yleistyessä myös alkoi moottoriurheilu vesillä.

Moottorivene- ja vesijettiurheilu on uudempi käsite vesiurheilun saralla. Laitteilla voi kilpailla sekä sisävesillä että merellä. Tämä urheilumuoto on kasvattanut suosiotaan 1900-luvun aikana, ja on tänä päivänä suosittu niin Suomessa kuin ympäri maailmaa. Kuten purjehduksessa, siinä luotetaan taitoon ja kokemukseen enemmän kuin fyysiseen voimaan.

Soutaminen on myös yksi tunnetuimmista ja vanhimmista vesiurheilumuodoista Suomessa. Se on ollut tärkeä liikkumismuoto eri osissa Suomea jo pitkään, ja eri tarkoituksia varten on kehitetty erilaisia soutuveneitä. Monista soutamismuodoista on myös kehittynyt urheilulajeja. Esimerkiksi kirkkovenesoutu ja puuvenesoutu ovat lajeja, jotka perustuvat historialliseen käyttötapaan. Nykyisin Suomessa on myös olympiatasoisia soutuseuroja, jotka soutavat olympialaisten sääntöjen mukaisilla välineillä.

Uimisen saralla Suomesta on aina tullut maailmanluokan osaajia. Uimataito on kautta historian ollut tärkeä suomalaisille, ja uimisen lisäksi täällä harrastetaan esimerkiksi myös uimahyppyjä, vesipalloa ja taitouintia. Ennen uimakausi rajoittui kesään, mutta uimahallien myötä rakastetusta harrastuksesta on tullut ympärivuotinen elämys. Tavallisen uimisen lisäksi myös perinteinen avantouinti kasvattanut suosiotaan. Kylmästä vedestä saatava hyvä fiilis houkuttelee yhä enemmän ihmisiä lajin pariin, ja sen piirissä järjestetään myös kilpailuja.

Nykyisin Suomessa harrastetaan myös paljon melontaa, sukellusta, vesihiihtoa ja muita ulkomailta tulleita lajeja. Myös sisätiloissa harrastettavia vesiurheilulajeja on yhä useampia, kuten vesipallo tai vesijuoksu. Vesiurheilu on monipuolistunut huomattavasti viimeisten vuosikymmenien aikana, ja tarjoaa jokaiselle jotakin. Siitä huolimatta myös perinteiset lajit ovat säilyttäneet suosionsa.