Vesiurheilu vuosien varrella

Vesiurheilu on aina ollut osa historiaa. Jo muinoin uiminen, kalastus ja purjehdus liittyivät moniin sankaritarinoihin mukaan lukien kreikkalaiset tarut ja jopa kotimaisen Kalevalan. Monet pienet kalastajakansat käyttivät sukeltamista elantonsa hankkimiseen noutamalla helmiä meren syvyyksistä, ja polynesialaiset kehittivät surffauksen mukavaksi ajanvietteeksi. Suomessa soutamista ja purjehdusta on jo kauan käytetty hyötykäyttöön.

Varsinainen urheilu kehittyi myöhemmin kuin hyötysukellus tai –veneily. Käsite ”vapaa-aika” on vain muutamia satoja vuosia vanha. Vapaa-ajan purjehdus kehittyi pian sanan keksimisen jälkeen 1700-luvulla. Siitä se rantautui myös Suomeen, jossa se pitkään oli lähinnä rikkaiden harrastus. Purjehdus alkoi levitä harrastuksena 1900-luvulla, kun moottorit korvasivat purjeet hyötykäytössä. Sen jälkeen purjehdus on ollut pääasiallisesti urheilutarkoituksista Suomessa.

Myös soutaminen on hyvin vanha vesiurheilulaji. Soutamista ja melomista hyödynsivät monet alkuperäisheimot Amerikoissa, ja pisimpään sitä ovat ehkä käyttäneet arktisen seudun inuiitit. Siinä on kilpailtu olympialaisissa ensimmäistä kertaa jo 1800-luvulla. Siitä on useita eri variaatioita kuten kirkkovenesoutu tai parisoutu, joista moni perustuu hyötykäyttötarkoituksiin, joihin sitä ennen vanhaan käytettiin. Suomessa perinteisen soutamisen lisäksi myös melonnasta on tullut suosittua. Melonnassa kilpaillaan nykyisin myös olympialakisoissa. Kun moottorit yleistyivät, ne sivuuttivat soudun hyötykäytössä, mutta myös muodostivat omia vesiurheilulajejaan, kuten kilpa-ajot tai vesihiihdon.

Snorklaus on yksi vanhimpia vesiurheilulajeja, joista on kirjallisia merkintöjä. Roomalaiset ilmeisesti harrastivat jo aikoinaan snorklausta. Myöhemmin Leonardo da Vinci kehitti modernimman version snorkkelista Venetsian senaatin pyynnöstä; siinä sukeltaja käytti nahkaista hattua snorklausputken lisäksi. Nykyisin snorklaus on supersuosittua, ja moni turisti harrastaa sitä lomilla ympäri maailman.

Monet uintiin liittyvät lajit kehitettiin myös 1800-luvun loppupuolella. Esimerkiksi uimahyppy keksittiin Iso-Britanniassa, missä Lontoon sillalta järjestettiin hyppykilpailuja. Myös vesipallo kehitettiin Englannissa samoihin aikoihin. Sitä pelataan nykyisinkin olympiakisoissa. Ulkona harrastettavat lajit, kuten avovesiuinti tai avantouinti ovat kasvattaneet suosiotaan viime vuosina.

Nykyisin vesiurheilu on kenties monipuolisinta koskaan. Sekä vanhoja että uusia lajeja harrastetaan aktiivisesti, ja uusia keksintöjä ilmaantuu jatkuvasti. Lajeissa käytetään sekä moottoreita, tuulta, virtaa että lihasvoimaa. Tarjontaa löytyy valtavasti SUP-joogasta koskimelontaan, ja monissa lajeista kilpaillaan sekä kotimaisella että kansainvälisellä tasolla.