Uimalasit – mikä on paras väri vedessä

Uimalaseja löytyy lukuisissa eri väreissä ja tyyleissä. Moni valitsee lasit oman tyylinsä mukaan, mutta väreille on myös syynsä. Laseja valitessa kannattaa tyylin lisäksi miettiä myös käyttötarkoitusta, sillä sisällä uivan tarpeet ovat aivan erilaiset kuin ulkona uivan.

Todennäköisesti yleisin uimalasityyppi on kirkas. Kirkkaat linssit sopivat erinomaisesti sisätiloihin, kuten uimahalleihin, pilvisellä säällä tai pimeässä uimiseen. Linssit, jotka ovat kirkkaat, eivät tarjoa paljon UV- tai häikäisysuojaa. Ne eivät vääristä värejä. Tämä linssityyppi ei kenties ole hienoimman näköinen, mutta se on vailla vertaansa sisätiloissa uimiseen.

Peililinssit ovat hienonnäköiset, mutta tarjoavat myös käytännön etuja. Ne sopivat hyvin ulkona uimiseen, koska peilit tarjoavat häikäisysuojaa ja heijastavat valoa poispäin tehokkaasti. Tämän vuoksi peililliset lasit ovat erityisen hyvä hankinta esimerkiksi ulkomaan matkoille aurinkoisiin kohteisiin ja kesäolosuhteisiin. Uimahallissa ne eivät ole erityisen käytännölliset, ja yöolosuhteissa uimiseen ne ovat liian pimeät. Triatloneissa peililasit ovat suosittuja. Ne vääristävät värejä jonkin verran, mutta torjuvat aurinkoa tehokkaasti.

Värilliset linssit sopivat ulkona uimiseen. Ne tarjoavat keskinkertaisen suojan aurinkoa vastaan, eli sopivat hyvin kotimaan olosuhteisiin. Tummemmat lasit sopivat kirkkaisiin olosuhteisiin ja vaaleammat värit pilvisemmille päiville. Värillä varustetut linssit toimivat käytännössä kuin aurinkolasit. Kannattaa valita lasit, jotka suojaavat haitallisilta UV-säteiltä ja ehkäisevät häikäisyä. Uimahallissa värillisistä linsseistä etenkin siniset ja vihreät vääristävät värejä, ja tummat linssit voivat olla liian pimeät uimiseen. Vaaleanpunainen tai oranssinsävyinen linssi vääristää värejä vähemmän ja soveltuu paremmin myös uimahalliin. Sininen, punainen, vihreä ja savu soveltuvat hyvin ulkona uimiseen.

Väriä vaihtavat eli fotokromaattiset uimalasit hyödyntävät uutta teknologiaa. Tällaiset lasit muuttuvat tummemmiksi aurinkoisissa olosuhteissa ja vaalenevat sisätiloissa taSwim_gogglesi pimeissä olosuhteissa. Tämä teknologia suojaa silmiä väsymykseltä. Lasit sopivat hyvin uimarille, joka tykkää uida erilaisissa olosuhteissa. Sääolojen vaihdellessa väriä vaihtavat lasit ovat täydellinen valinta.

Polarisoidut uimalasit sopivat erinomaisesti ulkona uivalle tai ulkomaan matkaajalle. Ne torjuvat häikäisyä ja vähentävät silmän rasitusta. Moni triatlonisti turvautuu polarisoituihin uimalaseihin. Tämän tyyppiset linssit ovat hyvät myös koska ne eivät vääristä värejä kuten värilliset linssit.

Kannattaa siis valita itselle sopiva linssityyppi, jotta uimiskokemuksesta saa kaiken irti. Niin ulkona uiminen kuin sisällä uiminenkin on paljon mukavampaa sopivien lasien kanssa.