Tätä mahtavaa vesiurheilulajia sinunkin pitäisi kokeilla

Stand up paddle board eli suppailu on pikkuhiljaa saapunut Suomeenkin. Se kehitettiin alunperin Havaijilla, ja on surffauksen kantamuoto. Suppailussa ei kuitenkaan istuskella ja odotella aaltoja, vaan laudan päällä seisotaan melan kanssa. Nykyisin on suppailua käytetään useisiin tarkoitukseen, kuten joogaan, fitnessiin, nähtävyyksien katseluun, kilpailuun ja koskien laskemiseen.1024px-Waterpolo_man_up

Suppaajan vaatetus riippuu siitä, missä ja miksi suppaillaan. Veden tai ilman ollessa kylmää märkäpuku on hyvä vaatetusvaihtoehto. Joogaajat ja huvikseen suppailevat käyttävät tavallisia vaatteita. SUP-lauta on melko vakaa, mutta on tärkeää osata uida siltä varalta, että putoaa laudalta. Tämän vuoksi on fiksua jättää myös puhelin ja muut arvoesineet rannalle.

Laudalla voi seisomisen sijaan myös meloa polvillaan, jos on epävarma tasapainostaan. Itsevarmuuden karttuessa voi nousta seisomaan tai kokeilla vaikka joogaa tai muuta lajia laudalla. Tasapainon säilyttäminen lisää oman haasteensa moniin lajeihin ja ulkona treenaaminen tuo vaihtelua treeniin. Järvellä, joella tai merellä SUP-laudalla treenaaminen on upea kokemus, ja sopii kaikenikäisille ja –kokoisille uimataitoisille.

SUP-laudalla meloessa vatsalihakset tekevät töitä, mutta myös muu vartalo saa treeniä, kuten alavartalo tasapainoillessa ja ylävartalo meloessa. Kaikkia lihaksia tulee käytettyä tässä hauskassa lajissa. Se muistuttaa melontatekniikan puolesta maastohiihtoa. Laudalla melominen parantaa tietenkin myös tasapainoa. Maisemia katsellessa ja meloessa voi polttaa tunnin aikana 305-430 kaloria, jos laudan yhdistää muuhun treeniin tai meloo vauhdikkaasti pitkiä välimatkoja, on kulutus vielä suurempi. Lisäksi SUP-laudalla melominen on pehmeää treeniä, joten loukkaantumisriski on pienempi. Tämän vuoksi laji soveltuu myös lievästi itsensä loukanneille tai suuremmasta loukkaantumisriskistä kärsiville.

Laudat valmistetaan lasi- ja hiilikuidusta sekä puusta ja pvc:stä kuten purjelaudat. Käyttötarkoituksesta riippen materiaaleja käytetään eri suhteissa: suurempi määrä hiilikuitua tekee laudasta kevyemmän ja nopeamman, mutta myös helpommin särkyvän. Hiilikuitu onkin suosittu materiaali lajissa kilpailevien joukossa. Lauta, jossa on enemmän pvc:tä tai puuta on raskaampi ja tukevampi. Melat valmistetaan yleensä muovista, hiilikuidusta tai puusta, ja kevyempi mela kulkee paremmin vedessä.

Jos SUP:in kokeilu on jäänyt väliin, kannattaa kokeilla sitä nyt. Se sopii kaikenikäisille ja tarjoaa hauskan ja turvallisen liikuntakokemuksen ulkoilmassa. Tutki ympäristöä uusista näkökulmista suppailun avulla.