Surffaus aloittelijoille

Surffaus on laji, joka kehitettiin jo kauan sitten, mutta on vuosien vierimisestä huolimatta säilyttänyt vetovoimansa. Moni haaveilee lajin kokeilemisesta. Suomessa ei ole olosuhteita surffaukseen, joten kannattaa ottaa lento maahan, jossa aallot lyövät ja keltatukkaiset, ruskettuneet surffarit viilettävät niiden päällä. Esimerkiksi Portugalissa, Yhdysvalloissa ja Latinalaisessa Amerikassa on hyvät mahdollisuudet lajin harrastamiseen. Suomenkielistä opetusta voi olla haastavaa löytää, joten hyvä kielitaito on avuksi lajista kiinnostuneille.

Buck HawaiiSurffaus voi ensimmäisten parin päivän aikana tuntua vaikealta, joten hyvä opettaja on tärkeä. Opettaja rohkaisee yrittämään, auttaa korjaamaan tekniikkaa ja opettaa harrastamaan lajia turvallisesti. Turvallisuus on vesillä tärkeää. Aallot ovat isoja ja voimakkaita, ja laudan kanssa voi helposti sattua onnettomuuksia. Monissa kohteissa on myös vaarallisia vuorovesivirtauksia, joihin on tärkeä osata reagoida. Rannalla voi olla useita muitakin surffaajia, joten törmäysriski on olemassa. Lisäksi monissa maissa rantavesissä saattaa liikkua haita.

Oikeat varusteet auttavat myös surffaajaa. Sopiva lauta on luultavasti varusteista tärkein. Aloittelijalle suuri lauta on helpompi. Kannattaa valita niin iso lauta kuin pystyy kantamaan. Suurella laudalla aalloille pääseminen on helpompaa. Lautaa varten on myös materiaalista riippuen hankittava vahaa. Märkäpuku on myös hyvä varuste. Kannattaa jutella muiden surffaajien kanssa tai käydä aihealueeseen erikoistuneessa kaupassa, jotta sopiva märkäpuku löytyy. Etenkin kylmässä vedessä surffatessa märkäpuku on ehdoton väline. Viimeisin välineistä on karkuhihna. Karkuhihnan avulla lauta pysyy mukana, vaikka sen päältä putoaisikin.

Surffaus on myös huomattavasti helpompaa jos on hyvässä fyysisessä kunnossa. Uimataito on ehdoton surffaajalle, ja hyvä aerobinen kunto auttaa. Laudalla tasapainotellaan, joten hyvä tasapaino vauhdittaa oppimista. Lajissa käytetään koko vartaloa. Kannattaa siis treenata koko kehoa, jos haluaa helpottaa oppimisprosessia. Kuten ennen mitä tahansa urheilua, myös ennen surffausta kannattaa lämmitellä ja lopuksi venytellä. Vaikka surffausta harrastetaan vedessä ja se on siksi pehmeä liikuntamuoto keholle, on loukkaantumisriski kuitenkin olemassa, koska laji on vauhdikas.

Kun perusteet ja turvallisuus ovat hallussa, voi keskittyä lajista nauttimiseen. Aalloilla viilettäminen laudan päällä on kokemus vailla vertaa. Jo lajin kauan sitten kehittäneet polynesialaiset tiesivät sen.