Oletko kokeillut vesihiihtoa paljain jaloin?

Vesihiihto on jo levinnyt Suomessa kulovalkean tavoin. Lajin suosioon varmasti vaikuttavat sen vauhdikkuus ja suomalaisten kiinnostus kaikkeen, mihin liittyvät sukset. Lajia voi kuitenkin myös harrastaa ilman suksia. Vesihiihto paljain jaloin eli barefoot skiing tai barefooting on kasvattanut suosiotaan viime vuosina. Sen periaate on sama kuin vesihiihdon, eli moottori veneen vauhdissa roikutaan Water_skiing_0757mukana surffaten veden päällä vauhdikkaasti.

Vesihiihto paljain jaloin keksittiin Floridassa. Lajia kehitettiin samoihin aikoihin kuin vesihiihtoakin, eli 40- ja 50-luvuilla. Lajissa alettiin kilpailla saman tien. Kilpailuissa on yleensä kolme sarjaa: temput, slalom ja hyppy. Tempuissa pisteitä saa vaikeudesta ja lähtötempusta, slalomissa kilpailijan on ylitettävä aalto niin monta kertaa kuin mahdollista ajan puitteissa, ja hyppykategoriassa pisin hyppy voittaa. On myös pareissa ja joukkueissa kilpailtavia sarjoja. Suomessa lajissa ei toistaiseksi kilpailla, vaikka vesihiihtokilpailuja onkin.

Paljain jaloin vesihiihtämiseen ei välttämättä tarvita sen enempää varusteita kuin vesihiihtoonkaan.-Moottorivene on kenties tärkein osa, sen on pystyttävä kulkemaan 50-70 kilometriä tunnissa. Pienen aallon tekevät veneet ovat parempia paljain jaloin hiihtämiseen. Köysi on toinen tärkeä varuste. Lajiin soveltuu samanlainen köysi ja kahva-yhdistelmä kuten vesihiihtoonkin. Toisinaan kahvaa muunnellaan erilaisia temppuja varten. Nylonköysi on hyvä vaihtoehto, ja vielä parempia ovat Poly-E sekä Spectra-köydet. Toinen vaihtoehto on puomi, joka asennetaan veneen sivulle.

Märkäpuku on kätevä etenkin kylmemmillä vesistöillä. Se myös vähentää iskua, mikäli hiihtäjä kaatuu veteen. Kaatumisen varalta myös kellumisväline olisi hyvä olla mukana. Lajiin on myös kehitetty erikoisvälineitä, joita innokkaimmat harrastajat sekä ammattilaiset käyttävät. Erikoisvalmisteiset märkäpuvut, topatut shortsit, puomi ja kenkäsukset auttavat lajin oppimista ja vähentävät loukkaantumisvaaraa.

Laji on erityisen suosittu Yhdysvalloissa ja Australiassa, joten harrastajan kannattaa matkustaa sinne, jos haluaa oppia enemmän tai nähdä kilpailuja. Kuten vesihiihtoakin, paljain jaloin hiihtoa tehdään myös näyttävyyden vuoksi lentokoneiden ja muiden erikoisempien vetovälineiden perässä. Lentokoneen perässä hiihtäessä hyöty on aallon puuttuminen. Pohjoismaissa vesihiihto paljain jaloin on vielä melko tuntematon vesihiihdon variaatio. Lajissa todella tuntee veden voiman ja vauhdin ilman kömpelön näköisiä suksia.