Miten treenata vedessä

Moni assosioi uima-altaan kierrosten uimiseen ja vesijuokseviin mummoihin. Vedessä voi kuitenkin treenata tehokkaasti ja monipuolisesti olit sitten mummo tai et. Vedessä treenaus on turvallisempaa kuin monet maalla treenattavat lajit, ja sen avulla voi kehittää eri lihasryhmiä lähes ilman riskiä revähdyksistä tai muista vammoista. Tämän tyyppinen treenaminen sopii kaikille ikäryhmille.

Perinteinen uinti on aina hyvä vesitreeni, joka kehittää etenkin aerobista- mutta 07-06_WtrAerob1amyös lihaskuntoa. Jos kierrosten uiminen toistensa jälkeen kuulostaa kuitenkin tylsältä, on vedessä treenaamiseen monia muita vaihtoehtoja. Moni moderni vesitreeni ottaa mallia maalla tehtävistä treeneistä. Esimerkiksi vesijuoksu on myös hyvä tapa kehittää kestävyyttä. Se on maalla juoksemista rankempaa, mutta hellempi tapa treenata lihaksia. Muinaiset havajilaiset treenasivat vedessä jo vuosisatoja sitten raskaiden kivien avulla.

Kivien sijaan nykyään on kehitetty puntteja, joita voi hyödyntää vedessä harjoitteluun. Vedessä vastus on suurempi, joten moni päätyy käyttämään kevyempiä puntteja tai tekemään vähemmän toistoja kuin maalla. Harjoituksissa voi ottaa mallia peruspunttisaliliikkeistä. Kyykyt, x-hypyt ja muut perusharjoitukset ovat huomattavasti raskaampia ja tehokkaampia vedessä. Myös uimista voi kokeilla painojen kanssa tehokkuuden lisäämiseksi.

HIIT tai hiittaaminen on myös viime vuosina kasvattanut suosiotaan. Se kasvattaa maksimisuorituskykyä nopeasti, parantaa hapenottokykyä ja treenaajan nopeutta. Lajia voi harrastaa myös vedessä. Se on hieman rankempaa kuin perushiitti, mutta myös lempeämpi ruumiille. Tämän vuoksi se sopii myös harrastajille, jotka kärsivät pienistä vammoista tai kivuista. Vesihiittiä voi tehdä syvässä tai matalassa päädyssä, ja siinä voi käyttää perusharjoituksia, kuten vapaauinnin potkuja, hiihtoliikettä tai vesijuoksua. Toista yhtä liikettä 30 sekunnin ajan ja käytä myös palautukseen 30 sekuntia. 20 toistoa on hyvä määrä.

Vedessä voi myös harjoittaa aerobiciä. Se kehittää sekä aerobista- että lihaskuntoa. Harjoituksiin voi käyttää tarkoitukseen suunniteltuja välineitä, jotka lisäävät vastusta ja näin kehittävät voimaa. Vesi vähentää iskuja, joten siinä on pehmeämpää treenata kuin maalla. Hiki tulee yhtälailla.

Vedessäkin treenatessa kannattaa muistaa lämmitellä ennen treeniä. Revähdysriski on pienempi, mutta ei olematon. Myös loppuvenyttely kannattaa, ettei keho ole jumissa seuraavana päivänä.