Kaikki vesijeteistä

Vesiskootteri tai vesijetti on vesikulkuneuvo, jossa on sisämoottori ja jonka rakenne muistuttaa moottorikelkkaa. Suomessa se rekisteröidään veneeksi. Se eroaa periaatteellisesti moottoriveneistä vesisuihkuvetolaitteensa vuoksi. Laitteesta käytetään myös nimitystä jettivetolaite. Sen toiminta perustuu suihkuputkessa sijaitsevaan tunneloituun potkuriin. Vesisuihkuvetolaitteen ansiosta vesiskootterilla on pieni syväys, sillä skootterin pohjassa ei ole ulokkeita ja siksi sillä voi ajaa myös matalassa vedessä. Tämä moottorityyppi on myös turvallisempi uimareita ja eläimiä ajatellen. Kulkuneuvoa ohjataan kääntämällä suihkusuutinta, mikä muuttaa vetolaitteen vesisuihkun suuntaa.

Voimanlähteenä vesijeteissä käytettiin ennen kaksitahtimoottoria, mutta nelitahtimoottorista on tullut viime vuosina suositumpi. Malleja on istuttavia sekä seisaaltaan ajettavia. Tarjonnasta löytyy myös istuttavia vesiskoottereita, joihin mahtuu 2-3 ihmistä. Esimerkiksi Polaris, Kawasaki, Yamaha ja Sea-Doo-merkit valmistavat vesiskoottereita, mutta myös useat kiinalaiset valmistajat ovat päättäneet ottaa vesiskootterit tuotantoonsa.

Laji syntyi Britanniassa ja Euroopassa 50-luvulla. Bombardier kehitti ensimmäiset suositut vesijetit 60-luvulla. Kawasaki nousi suosituimmaksi merkiksi nopeasti seisaaltaan ajettavalla mallilla, mutta pian istuttavat mallit alkoivat yleistyä. Nykyisin suurimmat markkinat vesijeteille löytyvät Yhdysvalloista. Laitetta käytetään myös kalastukseen yhä enemmän, ja lisäksi joissain maissa rantavahdit käyttävät niitä.

Suurin riski vesiskoottereissa on putoaminen, sillä pudonnut henkilö voi joutua moottorin tielle. Tästä syystä vesijettien käyttäjille suositellaan vahvasta materiaalista kuten neopreenistä tehtyä pukua.

Tehoja vesijeteissä on reilusti. Monissa malleissa löytyy tehoa peräti 150 hevosvoiman edestä. Ne kiihtyvät helposti nollasta yhdeksäänkymmeneen ja huippunopeus voi olla 60 solmua. Monissa suuremmissa uusissa malleissa on myös tavaratilaa, joten laite on kätevä veneen korvike. Suuremmat jetit ovat vakaita, ja siksi ovatkin kasvattaneet suosiotaan Pohjoismaissa.

Suomessa vesiskoottereilla ajelu on kielletty mökkijärvillä, mutta paikkoja ajeluun löytyy kyllä. Laitteet jakavat mielipiteitä, sillä monet niistä ovat äänekkäitä. Ruotsissa vesiskootterit oli kielletty kokonaan, kunnes EU-komissio kumosi kiellon. Nykyisissä malleissa käytetään nelitahtimoottoreita, jotka ovat muutaman vuoden takaisia laitteita 70 prosenttia hiljaisempia. Useat uudet mallit ovat jopa puolta kevyempiä kuin vanhat, mikä mahdollistaa nopean ja tehokkaan liikkumisen vesillä. Monien arvioiden mukaan vesiskootterit ovat vähäpäästöisempiä- ja kulutuksisia kuin muut vesimoottoriajoneuvot.