Kaikki mitä pitäisi tietää vuoden 2016 Olympialaisten vesiurheilusta

Vuoden 2016 olympialaisissa mitellään useissa kiinnostavissa vesiurheilulajeissa. Tämän vuoden kisoissa on mukana kaiken kaikkiaan 28 erilaista urheilumuotoa, joihin mahtuu 7 vesiurheilulajia. Kilpailtavat lajit vesiurheilukategoriassa ovat melonta, purjehdus, soutu, taitouinti, uimahypyt, uinti ja vesipallo. Mukana kisoissa on myös triathlon, jossa uinti yhdistyy maaurheiluun. Suomalaisia on mukana eri kategorioissa.

Purjehduksen saralta kotimaasta löytyy useita ammattilaisia, ja Suomi onkin saavuttanut menestystä aiemmissa olympialaisissa. Vuoden 2016 olympialaisiin on saanut paikan neljä suomalaista. Tapio Nirkko kilpailee Finnjolla-sarjassa, aiemmin olympialaisissa hopeaa saanut Tuuli Petäjä-Sirén osallistuu RS:X-purjelautoihin, Tuula Tenkanen kilpailee Laser Radial-luokassa sekä Joonas Lindgrenin ja Niklas Lindgrenin tiimi osallistuu 470-luokkaan. Purjehdukseen Suomi onkin saanut huomattavan määrän osallistujia. Purjehduskilpailut järjestetään upeassa Guanabaran lahdessa.

490326 20.07.1980 Соревнования по водному поло на XXII Летних Олимпийских играх. Плавательный бассейн Центрального стадиона имени В. И. Ленина. Александр Макаров/РИА НовостиMyös uinnissa kilpailee monta suomalaista. Miesten 200 m ja 400 m vapaauintiin on saanut paikan suomalaisen uintialan nuori, kova nimi, Matias Koski, ja 50 m vapaauinnissa kilpailee Ari-Pekka Liukkonen. 200 m rintauintiin on saanut paikan toinen alan uusi nimi, Matti Mattsson. Naisten sarjassa 100 ja 200 metrin rintauinnissa kilpailee Jenna Laukkanen, johon kohdistuu paljon odotuksia. Laukkanen paransi vuoden 2015 aikana useita uinnin Suomen ennätyksiä ja toi vuonna 2014 maailmancup-voiton Suomeen. 200 m sekauinnissa Suomea edustaa Tanja Kylliäinen, joka myös pitää hallussaan 400 m Suomen ennätyksiä. Uinti on aina kuulunut olympialaisten katsotuimpiin urheilulajeihin, joten on hienoa saada sinne suomalaisedustajia.

Muissa vesiurheilusarjoissa ei tänä vuonna suomalaisosallistujia nähdä. Vesiurheilun alue on herättänyt paljon keskustelua viime aikoina, sillä Rion mustien ja harmaiden vesien sekä jätteiden käsittelyyn liittyy useita ongelmia, ja sen vuoksi niistä on päätynyt paljon saastetta paikallisiin vesistöihin. Vesistöistä on löydetty haitallisia bakteereja ja saasteita. Kuvat saastuneesta vedestä ovat levinneet ympäri maailmaa ja pakottaneet Rion lupaamaan muutoksia asiaan. Ainakin purjehdus-, melonta- ja soutukilpailut on tarkoitus järjestää saastuneessa vedessä. Saasteeseen on vaikeaa kehittää helppo tai nopea ratkaisu, joten jää nähtäväksi mitä Riossa tehdään asian suhteen.

Vesiurheilulajit kuuluvat internetin haetuimpiin olympialajeihin. Vahva suomalaisedustus uinnissa ja purjehduksessa tekee olympialaisista kiinnostavaa katsottavaa.