Avantouinti – talven kovin urheilulaji

Avantouinti on yleinen talviurheilumuoto erityisesti Suomessa, mutta laji on tunnettu myös Venäjällä. Urheilumuodon suoritustapoja on yhtä monta kuin hyisen lajin harrastajia. Yleisin vaihtoehto lienee avantoon kastautumista, jonka jälkeen saunotaan ja mennään kastautumaan avantoon uudestaan. Toiset avantouimareista haluavat uida avannossa muutaman kierroksen kastautumisen sijaan. Avantouinti on suoritusmuodoltaan yksilöstä riippuvainen, joten jokaisen tulisi löytää oma tapansa sen toteuttamiseen useiden vaihtoehtojen joukosta. Lajinharrastajat ovat yhtä mieltä siitä, että avantouinti parantaa niin henkistä kuin fyysistä olotilaa.
Avantouinnin terveyshyödystä on mielipiteitä niin puolesta kuin vastaan. Terveyshyötyjen on kuitenkin katsottu olevan haittoja huomattavasti suuremmat. Avantouinnin on todettu lievittävän erilaisia kipuja, kuten niska- ja hartiaseudun alueelle tulevia kiputiloja. Sen on katsottu myös helpottavan vastaavasti nivelsairaiden vaivoja. Suurin osa avantouimareista ovat kertoneet harrastuksensa auttaneen stressiin. Harrastuksen on yleisesti todettu myös parantaneen verenkiertoa sekä kylmänsietokykyä. Kuten kaikella harrastamisella myös avantouinnilla on riskinsä. Nimittäin kylmä vesi ja avantouinti saattaa olla terveydelle uhka. Näin on todettu olevan sydänsairaiden sekä astmaa sairastavien henkilöiden keskuudessa. Haitoista enemmän seuraavassa linkissä avantouinti. Jokainen tuntee itse omat rajansa parhaiten, joten avantouinti ei ole edellä mainituilta ryhmiltä täysin pois suljettu.

Suomessa avantouintia on mahdollista harrastaa usealla eri paikkakunnalla. Pääkaupunkiseudulla avantouintia voi kokeilla ainakin 14 eri paikassa. Paikat ovat auki, vaikka meri ei olisikaan vielä jäässä, jolloin kylmävesiuintiin voi ottaa ennakolta jo tuntumaan. Eri avantouintipaikkojen varustelu saattaa poiketa merkittävästi, sillä osassa paikoista on sauna, mutta koruttomammillaan avantopaikka tarjoaa avannon lisäksi vain sinne johtavat portaat. Monesti avantouinti paikkoihin vaaditaan kausimaksu, osa paikoista on avoinna vain tiettyjen seurojen jäsenille. Muuten hinnat vaihtelevat 20-220 euron välillä, riippuen esimerkiksi siitä onko avantouintipaikassa sauna vain ei.
Moni avantouimari sanoo avantouinnin pulahduksen jälkeisen olotilan olevan maaginen. Kylmä vesi aktivoi mielihyvän hormonit välittömästi, kuin esimerkiksi saman vaikutusten saamiseksi on juostava kauan. Vinkkinä lajin konkareilta on, että ensi kertaa avantouintia testaavien tulisi pysyä rentona ja pyrkiä kastautumaan kaulaan asti samalla hengittäen rauhallisesti. Lajia harrastavat suosittelevat rohkeasti kokeilemaan avantouintia sekä löytämään oma tapasi, sillä sen tietää jokainen itse parhaiten.